Прес-огляд засідання Аудиторської палати України, яке відбулося 30 червня 2011 року

30 червня 2011 року відбулось чергове засідання Аудиторської палати України (далі – АПУ), у якому взяли участь 15 членів АПУ, а саме: Нестеренко І.І., Бойко О.В., Бондаренко О.В., Гаєвська Н.І., Гачківський О.В., Драч В.І., Іваненко Ю.В., Канцуров О.О., Лівий І.З., Павлова Н.М., Папаіка О.О., Пилипенко І.І., Редько О.Ю., Сопко В.В., Столярова С.О. (відсутні члени АПУ: Богатир В.В., Павлова І.М., Соркін І.В., Тарас В.М.).

Перед початком засідання Голова АПУ Нестеренко І.І. повідомив, що Головним контрольно-ревізійним управлінням України до складу АПУ делеговано Павлову Наталію Михайлівну, директора департаменту державного фінансового аудиту діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки замість Щепотьєвої Наталії Петрівни, начальника управління централізованого внутрішнього аудиту.

В ході засідання члени Аудиторської палати України розглянули всі питання порядку денного.

Членами АПУ була заслухана інформація Голови АПУ про роботу АПУ та виконання доручень попереднього засідання АПУ.

 

Зокрема, Голова АПУ Нестеренко І.І. довів до відома членів АПУ, що Комісія  АПУ з моніторингу та законодавчого регулювання аудиту продовжує роботу над проектом змін до Порядку скликання та проведення з’їзду аудиторів України, затвердженого рішенням АПУ від 18.12.2008р. № 197/4. Відзначив, що на сайті АПУ оприлюднена інформація про підготовку проекту Порядку скликання та проведення з’їзду аудиторів України.

 

Також звернув увагу членів АПУ, що згідно із дорученням АПУ від 31.03.2011р. продовжується робота Комісії АПУ з моніторингу та законодавчого регулювання аудиту по розробці Концепції та плану заходів з приведення рішень АПУ у відповідність до регуляторних вимог ЄС та Світового банку на підставі Звіту групи з гармонізації регуляторного середовища української аудиторської практики у відповідності до вимог Світового Банку, МФБ та ЄС.

За результатом розгляду питань порядку денного на засіданні АПУ 30 червня 2011 р. були прийняті наступні рішення:

- рішення №232/2 «Про склад комісій АПУ», яким затверджено члена АПУ Папаіку О.О. в складі Комісії АПУ з моніторингу та законодавчого регулювання аудиту, а також Павлову Н.М. у складі Комісії АПУ з сертифікації та освіти аудиторів;

 

- рішення №232/4 «Про затвердження протокольних рішень Комісії АПУ з сертифікації та освіти аудиторів», яким затверджено протоколи Комісії від 22.06.2011р. № 38 стосовно продовження терміну чинності сертифікатів аудиторів та від 22.06.2011р. № 39 щодо результатів контрольного тестування аудиторів, що пройшли удосконалення професійних знань за програмами, затвердженими АПУ;

- рішення №232/5 «Про внесення змін до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів»;

- рішення №232/6 «Про внесення змін до Положення про Комітет з контролю за якістю аудиторських послуг»;

- рішення №232/7 «Про результати зовнішніх перевірок систем контролю якості, створених аудиторськими фірмами та аудиторами»;

- рішення 232/8 «Про внесення змін до «Положення про зовнішні перевірки системи контролю якості»;

- рішення 232/9 «Про внесення змін в акти Аудиторської палати України (щодо ротації керівника групи з завдання з надання впевненості)», яким внесено зміни до Положення про забезпечення незалежності аудитора, затвердженого рішенням АПУ від 24.12.2009р. № 209/5 та до Положення з національної практики контролю якості аудиторських послуг 1 «Організація аудиторськими фірмами та аудиторами системи контролю якості аудиторських послуг», затвердженого рішенням АПУ від 27.09.2007р. № 182/4;

- рішення №232/10.1  та №232/10.2 «Про застосування стягнень»;

- рішення №232/12 «Про уповноважених представників АПУ в регіонах», яким скасовано довіреність уповноваженого представника АПУ в Харківській області Лісіної Вікторії Юріївни.

При розгляді питань порядку денного було доручено:

- Комітету АПУ з контролю за якістю аудиторських послуг та уповноваженим представникам АПУ в регіонах співпрацювати при організації та проведенні зовнішніх перевірок систем контролю якості;

 

- Секретаріату АПУ розробити зміни до прийнятого Положення про зовнішні перевірки системи контролю якості аудиторських послуг, з метою приведення його у відповідність до МСА та Кодексу професійної етики та винести це питання на вересневе засідання АПУ;

- Секретаріату АПУ розробити зміни до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів в частині встановлення відповідальності за несвоєчасне подання звітності до АПУ.

За результатами розгляду питання «Про забезпечення системи конфіденційного зберігання інформації» створено робочу групу по доопрацюванню проекту Методичних рекомендацій щодо забезпечення системи зберігання конфіденційної інформації та документів замовників аудиторських послуг у складі членів АПУ Гаєвської Н.І., Гачківського О.В., Комісії АПУ з моніторингу та законодавчого регулювання аудиту. Робочій групі доручено до 20 липня 2011р. доопрацювати документ з метою його затвердження у липні 2011р. шляхом письмового опитування членів АПУ.

 

За розглядом питання «Про заступників Голови АПУ» заступником Голови АПУ було обрано члена АПУ Гачківського Олексія Володимировича та доручено Голові АПУ визначитись з розподілом обов’язків між заступниками Голови АПУ.

При розгляді питання «Про затвердження Генеральної угоди про співробітництво та координацію дій між Аудиторською палатою України та Державною податковою службою України та надання повноважень Голові АПУ щодо підписання зазначеної угоди» вирішено наступне:

 

-  прийняти за основу проект Генеральної угоди про співробітництво та координацію дій між Аудиторською палатою України та Державною податковою службою України;

 

- створити робочу групу у складі Нестеренка І.І., Папаіки О.О., Гаєвської Н.І., Гачківського О.В. по доопрацюванню проекту Генеральної угоди про співробітництво та координацію дій між Аудиторською палатою України та Державною податковою службою України;

 

- доручити Голові АПУ Нестеренку І.І. підписати доопрацьовану Генеральну угоду про співробітництво та координацію дій між Аудиторською палатою України та Державною податковою службою України.

При розгляді питання «Про результати подання звітності за формою № 1 – аудит (річна) «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги» до АПУ за 2010 рік» АПУ доручила Секретаріату розробити технічне завдання щодо об’єднання бази звітності, яка подається до АПУ, бази сертифікованих аудиторів та Реєстру аудиторських фірм та аудиторів.

За результатом розгляду питання «Про план заходів щодо організації та проведення конференції з аудиту» прийнято рішення організувати та провести 14 та 15 жовтня 2011 року Міжнародну науково-практичну конференцію «Аудит: сучасність та майбутнє».

За розглядом питання «Про нагородження аудиторів до Дня бухгалтера вирішено оголосити подяку бухгалтерам та аудиторам за активну участь у розвитку аудиторської справи в Україні.

Членами  АПУ прийнято до відома інформацію про рейтингування суб’єктів аудиторської діяльності та запропоновано висвітлити це питання на Конференції, що пройде у жовтні 2011 року.

Наступне засідання АПУ заплановано провести 22 вересня 2011р.